הערכת שווי חברה בהליך גירושין

הערכת שווי חברה בפירוק שיתוף עקב גירושין הינה חלק מאיזון הנכסים. שווי חברה מוערך לפי שיטת היוון תזרימי המזומנים (DCF).

זוהי השיטה המרכזית בפרקטיקה להערכת שווי חברות שאף מוסדה ע"י בית משפט העליון. אולם, יש להביא בחשבון את חלק השיתוף (תקופת השיתוף) בהערכת השווי ואת השותפים בחברה. לעיתים מדובר במבנה בעלות מורכב עם חברות-בת ויש להעריך כל אחת מהן בנפרד. במקרים של חברות הזנק הערכה מורכבת עוד יותר מאחר ומדובר לרוב בשלבים בהם יש הוצאות בעיקר ואין הכנסות שאפשר באמצעותן להעריך את השווי. במקרה זה נדרש לערוך הערכת שוק ותחשיבי סיכוי-סיכון המכומתים בשווי כספי.
בחברות משפחתיות יש להעריך את העלייה בהכנסות בתקופת השיתוף ולפי חלק בן הזוג השותף ומשך הנישואים בתקופת הצמיחה בהכנסות יש להעריך את שווי חלק בן הזוג לשעבר.
בכל מקרה, קיים הבדל מהותי בין הערכת שווי לצרכי גירושין לבין קנייה בהיבט זה שיש להפחית "שכר ראוי" שמשתכר בן הזוג שיש לו מניות בחברה. לעיתים, בפרט בחברת יחיד לא נותר רווח לאחר הפחתה זו.
יש לזכור שאת תזרים המזומנים עורכים על הרווח השיורי ולא על הרווחים הכוללים את עבודתו של בעל המניות בחברה. לפיכך, במקרים מסוימים ובפרט בחברת יחיד, יש לשקול הערכת נכסי קריירה במקום הערכת שווי עסק העלולה לתת שווי 0.
לעיתים יש לגזור פערי כושר השתכרות ולעיתים נכסי קריירה, מתוך הכנסות החברה. יש לזהות כמובן הכנסות שלא שולמו וחבויות מעביד בתקופת השיתוף שלא שולמו כדין ותמיד לייחס הכנסה ממשרה אחת.

הגדרת שווי חברה
הגדרת שווי חברה