החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו 2014

החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו 2014 כבר אינו חדש. אולם, עדיין יש בו מחלות ילדות וכאלה שלא סגרו אותם עד הסוף.

להלן דוגמאות:
א. במקור היו צריכים להחיל את החוק רוחבית על כל הקופות – חלוקה גורפת זו פוגעת מאד בשני הצדדים כי מאבדים בה דמי הפחתה בשיעור 2.8% אם מעבירים לאישה או 1.2% אם מעבירים לגבר בפנסיה צוברת זכויות או מעבירים סכום נצבר לקופה חדשה בתנאים פחות טובים לבן הזוג המקבל את הזכויות. לפיכך, מומלץ לערוך קיזוז אקטוארי ולהעביר בהסכם רק את מחצית ההפרש של האיזון וליישם רק על קופה אחת או שתיים ולא רוחבית.
ב. יש מיסוי 21% על סכום מועבר מעל 1,536,400 ₪ (מחושב מתקרת הקצבה המזכה שהינה 8,480 ₪ נכון לשנת המס 2019, כפול 180). אך, בפנסיה תקציבית יש זכות לקצבה ולא סכום. לכן, אין דרך למעשה למסות לפי הוראה זו פנסיה תקציבית שנצברה עד שנת 2004, מאחר ורק משנת 2004 יש הפרשה של 12% מהשכר לטובת פנסיה תקציבית.
ג. מיסוי כהכנסה ראשונה או שנייה – בהלכה הישנה היה חובת דיווח כהכנסה ראשונה, בפרט כאשר בן הזוג היה בעל הכנסה נמוכה ביחס לפורש מוקדם שגם משתכר גבוה ממנו. אך, כיום "נטרפו הקלפים" עם החוק החדש שלא קבע כיצד לדווח את הכנסת הקצבה המוקדמת ויש בכך כדי לחתוך לחצי את הקצבה נטו שבן הזוג יקבל.
ד. בקצבת שאירים בצוברת זכויות ב"ז לשעבר מקבל רק 60% משיעור העברה ולא כמו אלמן/ה המקבלים 60% מכלל הפנסיה לאחר פרישה. זו עוד סיבה טובה לערוך קיזוז ולא חלוקה רוחבית, כי בכך נשמרות זכויות המקור.
ה. לעיתים עדיף דווקא פסיקתא של עיקול ולא לפי החוק החדש. למשל גבר עם תוחלת חיים הקצרה מהאישה בפנסיה צוברת כספים. אם יקבל מחצית הרי שיפסיד יחס המרה טוב.

חלוקת חסכון פנסיוני
חלוקת חסכון פנסיוני